Isokääpä! Tässä hämähäkkilajissa yhdistyvät sekä hienovarainen kauneus että hämmästyttävä aggressiivisuus.

 Isokääpä! Tässä hämähäkkilajissa yhdistyvät sekä hienovarainen kauneus että hämmästyttävä aggressiivisuus.

Isokääpä ( Isopora ) on mielenkiintoinen hämähäkki, joka kuuluu Lycosidae -heimoon. Se on yksi suurimmista Suomen hämähäkkilajeista ja tunnetaan vahvoista eturaajoistaan ja nopeasta liikehtimistään.

Isokääpän ulkonäkö ja koko

Isokääpä on yleensä 10-25 millimetriä pitkä, naaraat ovat koiraita suurempia. Sen ruumis on tummanruskea tai musta, ja siinä on selkeät valkoiset raidoitteet. Eturaajat ovat erityisen vahvat ja soveltuvat saalistukseen. Isokääpällä on kahdeksan jalkaa, kahdeksan silmää ja kaksi pedipalpia (jalat, joilla se tarttuu ja manipuloi ruokaansa).

Ominaisuus Kuvaus
Koko 10-25 mm
Väri Tummanruskea tai musta, valkoiset raidoitteet
Ruumis Leveä ja karhea
Jalat Vahvat eturaajat, kahdeksan jalkaa
Silmät Kahdeksan silmää

Isokääpän elinympäristö

Isokääpä viihtyy avoimilla paikoilla, kuten niityillä, metsien reunoilla ja pensaistoissa. Se on tavallisin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta sitä voi tavata myös Pohjois-Suomessa. Isokääpä luo verkkoa maahan, josta se odottaa saaliita.

Saalistusstrategia

Isokääpän saalistusstrategia on erittäin tehokas. Se piileskelee maassa tehdyssä verkossaan ja odottaa kärsivillisesti sopivaa saalista. Kun saalis tulee lähelle, isokääpä hyppää sen päälle nopeasti ja tappavasti. Saaliina toimivat yleensä pienet hyönteiset, kuten lentävät ötökät ja niveljalkaiset.

Isokääpän eturaajat ovat varustettu erikoisilla karvoilla, joilla se voi tarttua saaliiseen ja raahautua sen päälle. Se ruiskuttaa myrkkyä saaliinsa halvaannuttamiseksi.

Isokääpän lisääntyminen

Isokääpä on yksikoitaeläin, eli naaras parittelee vain kerran elämänsä aikana. Naaraat rakentavat munapesän maahan ja munivat sinne satoja munia. Poikaset kuoriutuvat kesällä ja alkavat pian metsästää itseään.

Isokääpä ja ihminen

Isokääpä ei ole vaarallinen ihmiselle, sillä sen myrkky ei ole ihmiselle haitallista. Se on kuitenkin aggressiivinen hämähäkki ja voi purea jos tuntee olonsa uhatuksi. Puremista kannattaa välttää, sillä se voi olla kipeä.

Isokääpä on mielenkiintoinen laji, joka osoittaa luonnon monimuotoisuutta. Se on tärkeä osa ekosysteemiämme ja auttaa hallitsemaan hyönteiskantaa.